Pięknie, smacznie i merytorycznie – Collegium Da Vinci Poznań
12 lipca 2019
Daria Frydrych - Pracownik CDV

Pięknie, smacznie i merytorycznie

czyli Erasmus+ w Chorwacji

Do skorzystania z programu Erasmus+ skłoniła mnie ciekawość, jak również chęć samodoskonalenia. W toku kształcenia zawodowego odbyłam wiele interesujących szkoleń oraz warsztatów, jednak do tej pory nie miałam możliwości wyjazdu szkoleniowego za granicę. Erasmus+ dał mi tę szansę. Nie żałuję! 🙂

Szkolenie z programem Erasmus+ postanowiłam odbyć w Aspira University College, mieszczącym się w uroczym, nadmorskim miasteczku Split, w Chorwacji. Aspira to pozornie mała uczelnia, lecz z dużymi aspiracjami. Tuż po moim przyjeździe do uczelni, miało miejsce niezwykle ważne wydarzenie – uruchomienie nowego kierunku II stopnia, mianowicie zarządzania w hotelarstwie i turystyce. Na wydarzenie zaproszono chorwackiego Ministra Turystyki – Tonči Glavina, który dokonał oficjalnego otwarcia nowej specjalizacji. Całe wydarzenie zostało okraszone pokazem oraz degustacją wyszukanego menu, przygotowanego przez studentów gastronomii – kierunku cieszącego się ogromnym zainteresowaniem.

Kolejne dni, zgodnie z harmonogramem, przebiegały pod kątem wykładów oraz dyskusji z kadrą uczelni oraz innymi uczestnikami Erasmusa. Termin mojego szkolenia pokrył się z bardzo ciekawym wydarzeniem – International Week, czyli tygodniem spotkań z przedstawicielami uczelni europejskich, gdzie wspólnie dyskutowaliśmy na temat podobieństw oraz różnic w miejscach pracy, które reprezentujemy. W spotkaniach uczestniczyli także studenci, którzy w ramach swoich standardowych zajęć, mieli okazję poznać ofertę uczelni partnerskich.

Mobilność w ramach programu Erasmus+ to nie tylko praca, to także wielka przyjemność. W ramach szkolenia odbyliśmy wycieczkę po Splicie w obecności przewodnika – studentki Aspiry, która bardzo ciekawie przedstawiła nam historię Splitu oraz oprowadziła po zakątkach Pałacu Dioklecjana. Najprzyjemniejszym momentem szkolenia, w moim odczuciu, było spotkanie w przestrzeni gastronomicznej w Aspirze – kuchni, w której szkolą się przyszli szefowie najlepszych restauracji w Chorwacji! Wspólnie tworzyliśmy potrawy z owoców morza oraz dobieraliśmy odpowiednie wina do dań. Bardzo miłe było także spotkanie z uczestnikami Erasmus+ na kolacji. Wybór miejsca spotkania okazał się nieprzypadkowy, bowiem szefowie kuchni w tej restauracji to nikt inny, jak absolwenci Aspiry!

Wszystkim pracownikom oraz studentom, serdecznie polecam program Erasmus+. Nie mogę w tym miejscu nie wspomnieć o nieocenionej pomocy Marty Szmyt – koordynatora z ramienia CDV. Dzięki Marcie, wypełnianie dokumentów związanych z mobilnością, było czystą przyjemnością.

Wyjazd z programem Erasmus+ daje nowe, świeże spojrzenie na świat, nowe emocje, nową wiedzę, ale także niesamowite wspomnienia!

Galeria zdjęć:

.
.
.
.
.
.
.
.
.