ZDROWE ŻYWIENIE I PSYCHODIETETYKA

Celem sekcji jest rozwijanie wiedzy i umiejętności m.in. z zakresu zdrowego i racjonalnego żywienia, psychologii jedzenia, psychodietetyki, odchudzania, chorób dietozależnych, promocji zdrowia oraz aktywności fizycznej. Zajęcia będą realizowane w ramach trzech obszarów tematycznych dotyczących podstaw dietetyki, psychologii jedzenia oraz aktywności fizycznej.

Możliwość pracy na własnych przykładach m.in. w zakresie opracowywania jadłospisów, analizy składu ciała czy żywienia w wybranych jednostkach chorobowych.

Program

  • Program zajęć

    Rodzaj zajęć – wykłady, warsztaty, ćwiczenia

SEMESTR ZIMOWY

1. Podstawy żywienia człowieka – wprowadzenie do zdrowego odżywania – cz. I
2. Podstawy żywienia człowieka – wprowadzenie do zdrowego odżywania – cz. II
3. Witaminy i składniki mineralne – funkcje w organizmie, źródła, skutki niedoboru
4. Przegląd popularnych diet w świetle współczesnej wiedzy o żywieniu
5. Analiza składu ciała – badania
6. Analiza składu ciała – interpretacja wyników
7. Zasady obliczania i interpretacji należnej masy ciała, podstawowej przemiany materii, BMI, całkowitego zapotrzebowania na kalorie, bilansu pitnego
8. Komponowanie zbilansowanych jadłospisów
9. Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych (m.in. nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, cukrzyca typu 2, otyłość, niedoczynność tarczycy, zespół jelita nadwrażliwego, choroba refluksowa przełyku, dna moczanowa)
10. Rola aktywności fizycznej w profilaktyce i terapii nadwagi i otyłości
11. Psychologia jedzenia i odchudzania
12. Fakty i mity na temat żywienia

Prowadząca

dr Angelika Staszewska

Wykładowca

dr Angelika Staszewska

Wykładowca

O mnie

rozwińDr nauk o zdrowiu, wykładowca, specjalistka w zakresie psychodietetyki, dietetyki i promocji zdrowia. Kierownik studiów podyplomowych Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz Uniwersytetu SWPS. Założycielka Poradni Dietetyki i Psychodietetyki. Pracuje w interdyscyplinarnych zespołach specjalistów. Koordynator projektów edukacyjnych i szkoleniowych z obszaru zdrowia. Obszary działania: praca z pacjentami m.in. z nadwagą, otyłością, zaburzeniami odżywiania.

Bibliografia:

1. Czepczor Kamila, Brytek-Matera Anna, Jedzenie pod wpływem emocji, Warszawa, Wydawnictwo Difin, 2017.
2. Fairburn Christopher G., Jak pokonać objadanie się, tł. Beata Radwan, Kraków, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2014.
3. Łuszczyńska Aleksandra, Nadwaga i otyłość. Interwencje psychologiczne, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014.
4. Ogden Jane, Psychologia odżywiania się: od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, przekł. Robert Andruszko, Kraków, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2011.
5. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, red. nauk. Jan Gawęcki, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
6. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, red. nauk. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.

Kontakt

Katarzyna Gorwa

Koordynator Biura Akademii Trzeciego Wieku

atw@cdv.pl

Strona wykorzystuje pliki cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.